Nobelprijswinnaars wijten falen van gouden rijst ten onrechte aan Greenpeace

door Diederick Sprangers

In een open brief aan regeringen en de Verenigde Naties wijten 110 Nobelprijswinnaars het falen van de ‘gouden gentechrijst’ aan het verzet van Greenpeace. Wat ze niet vermelden, is dat het Internationaal Instituut voor Rijstonderzoek (IRRI), dat de gouden rijst ontwikkelt, er teleurstellende resultaten mee boekt en nog geen poging gedaan heeft om de rijst op de markt te brengen. De Nobelprijswinnaars lijken zich met hun allen voor het karretje van de gentechindustrie te hebben laten spannen.

De Nobelprijswinnaars roepen regeringen op de Greenpeacecampagne tegen gentechlandbouw af te wijzen, met de vraag: “Hoeveel arme mensen in de wereld moeten sterven voordat we dit als een ‘misdaad tegen de menselijkheid’ beschouwen?” De vraag verwijst naar de honderdduizenden kinderen die jaarlijks blind worden of sterven als gevolg van vitamine A gebrek. Dat komt door gebrek aan gezond voedsel. De gouden gentechrijst bevat provitamine A en zou moeten bijdragen aan bestrijding hiervan. Er is echter meer dan voldoende ander geschikt voedsel om dit op te lossen, maar niemand stelt het ter beschikking aan de betreffende kinderen.

De GM-informatiesite GMWatch stelt in een commentaar dat de brief voor zijn effect volledig leunt op de autoriteit van de Nobelprijswinnaars, maar dat geen van hen relevante deskundigheid heeft. Dr. Devon Peña van de Universiteit van Washington in Seattle, antropoloog en deskundig op het gebied van inheemse landbouw, wijst erop dat de ondertekenaars hoofdzakelijk blanke mannen zijn met weinig achtergrond in risicowetenschap of toxicologisch onderzoek en dat geen van hen enige kennis bezit van inheemse agro-ecologische alternatieven. Philip Stark, hoogleraar statistiek van de Universiteit van Californië in Berkeley, stelt: “Wetenschap gaat over bewijs, niet autoriteit. Wat weten zij van landbouw? Hebben ze relevant onderzoek gedaan? Wetenschap moet zijn ‘laat maar zien’, niet ‘geloof me maar’… Nobelprijs of niet.”

Antropoloog professor Glenn Davis Stone van de Washington Universiteit liet onlangs wel zien wat er te zien is: hij publiceerde in april samen met ontwikkelingsdeskundige Dominic Glover een wetenschappelijke studie die liet zien dat de gouden gentechrijst, ondanks vele jaren van onderzoek, nog altijd niet klaar is voor de teelt en dat er geen aanwijzingen zijn dat deze lange vertraging aan activisten te wijten zou zijn. Stone, die zich nooit een tegenstander van de gouden rijst heeft betoond, is deskundig op het terrein van het gebruik van gewassen en nieuwe technieken door arme boeren, inclusief de rijstboeren van de Filippijnen, het land waar de gouden rijst ‘uitgerold’ moet worden – als het ooit gebeurt. Hij heeft de ontwikkeling van de gouden rijst door de jaren heen gevolgd en er veel over gepubliceerd. Met andere woorden, in tegenstelling tot de Nobelprijswinnaars weet hij waarover hij praat, aldus GMWatch.

Landbouwonderzoekers Angelika Hilbeck en Hans Herren van de Federale Technische Hogeschool Zürich voegen hier nog aan toe, in een reactie op de open brief, dat de gouden rijst, zelfs als ze op de akker zou functioneren, zijn doel nooit kan bereiken. Vitamine A gebrek komt namelijk zelden of nooit geïsoleerd voor, maar vrijwel altijd als één van de symptomen van algemene ondervoeding, waarbij gebrek aan uiteenlopende vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen bestaat. Elke vitamine en elk mineraal één voor één aanvullen onder de hongerende bevolking, zal nooit werken. Bovendien heeft niemand van de betrokkenen een plan klaar om de gouden rijst naar de hongerende mensen te brengen – een flinke logistieke uitdaging. Wie gaat hem telen? Hoe wordt het vet erbij gegeven dat je tegelijkertijd moet eten om de provitamine A in je lichaam te kunnen opnemen? En als zo’n plan er wel zou zijn, waarom wordt het dan al niet gebruikt om de vele bestaande voedingsmiddelen tegen ondervoeding (met vitamine A en andere voedingsstoffen) aan de armen ter beschikking te stellen? Want er is helemaal geen gebrek aan dergelijke voedingsmiddelen.

De open brief van de Nobelprijswinnaars is gepubliceerd op de onbekende webplek http://supportprecisionagriculture.org/ (“ondersteun precisielandbouw”). De makers en financiers van deze webplek worden niet genoemd, maar hij verwijst o.a. naar het Genetic Literacy Project, een bekende lobbygroep van de gentechindustrie, en naar PG Economics, een adviesbureau dat voor Monsanto werkt. De brief werd op een persconferentie gepresenteerd; toen vertegenwoordigers van Greenpeace en Food & Water Watch (een andere milieu-organisatie) deze persconferentie wilden bijwonen, werden zij bij de deur tegengehouden door Jay Byrne, hoofd van PR-bureau v-Fluence van de biotechindustrie en voormalig PR-man van Monsanto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *